Vektor vagy raszter?

Elküldte a „tökéletes” grafikát a nyomdába, de azt a visszajelzést kapta, hogy vektorra lenne szükségük? Az ügyintéző valamilyen raszteres állományra hivatkozott? Ismerje meg a legfontosabb jellemzőket, hasonlóságokat és különbségeket a vektor és raszter között!

Mi az a raszterfájl?

A raszterfájlok képpontokból – apró színes négyzetekből – összeállított képek, amelyek nagy mennyiségben rendkívül részletgazdag képeket, például fényképeket alkothatnak. Minél több pixel (képpont) van egy képen, annál jobb lesz a minőség és ugyanez igaz fordítva. A kép képpontjainak száma a fájl típusától függ. A legelterjedtebb raszteres állományok: JPEG, PNG, TIFF, GIF.

Mi az a vektorfájl?

A vektorfájlok matematikai egyenleteket, vonalakat és görbéket használnak rögzített pontokkal egy rácson a kép létrehozásához. A vektorfájlban nincsenek pixelek. A vektorfájl matematikai képletei alakot, szegélyt és kitöltőszínt rögzítenek a kép elkészítéséhez. Mivel a matematikai képlet bármilyen méretre alkalmazható, a vektorképet felfelé vagy lefelé méretezheti anélkül, hogy befolyásolná a minőségét.

Mi a különbség a raszteres és a vektoros fájlok között?

A raszteres és a vektoros fájlok a vizuális tartalomhoz használt két legnépszerűbb formátum. Nagyon különböző módon jelenítik meg a képeket, ezért sokat kell mérlegelni, amikor eldöntjük, melyiket használjuk. Néhány fő különbség a raszter és a vektor között:

Felbontás.

Az egyik fő különbség a raszteres és a vektoros fájlok között a felbontásukban van. A raszterfájlok felbontását DPI-ben (pont per hüvelykben) vagy PPI-ben (pixel per hüvelykben) nevezzük meg. Ha egy raszteres képet felnagyít megjelennek a képpontok. 

A raszteres fájlok szélesebb színválasztékot jelenítenek meg, nagyobb színszerkesztést tesznek lehetővé, és finomabb fényt és árnyékolást mutatnak, mint a vektorok – de átméretezéskor veszítenek a képminőségükből. Az egyik egyszerű módja annak, hogy megállapítsa, hogy egy kép raszteres vagy vektoros, ha megnöveli annak méretét. Ha a kép elmosódottá vagy pixelessé válik, akkor több mint valószínű raszterfájlról van szó.

A vektoros képfájlok esetében a felbontás nem probléma. A vektorokat végtelenségig átméretezheti és átalakíthatja anélkül, hogy a minőségük romlana. A vektoros fájlok népszerűek azoknál a képeknél, amelyeknek sokféle méretben kell megjelenniük, például egy logó esetében, amelynek tökéletesen kell megjelennie a névjegykártyán, de akár az óriásplakáton is.

Felhasználási területek.

A digitális fényképek általában raszteres fájlok. A digitális fényképezőgépek, okostelefonok kamerái által készített fotók raszteres fájlok – és az interneten látható képek is leggyakrabban raszterek. A raszterfájlokat általában képek, fényképek és grafikák szerkesztésére használják.

A vektoros fájlok jobban működnek digitális illusztrációkhoz, összetett grafikákhoz és logókhoz. Ennek az az oka, hogy a vektorok felbontása átméretezéskor változatlan marad, így sokféle nyomtatott formátumhoz alkalmasak.

Egyes projektek raszteres és vektoros képeket is kombinálnak. Például egy kiadvány vektorgrafikát használ a cég logójaként, de raszteres fájlokat a fényképekhez.

Fájlméretek.

A raszteres fájlok általában nagyobbak, mint a vektorfájlok. Több millió képpontot és hihetetlenül magas részletgazdagságot tartalmazhatnak. Nagy méretük befolyásolhatja az eszköz tárhelyét, és lelassíthatja az oldalak internetes betöltési sebességét. A raszterfájlokat azonban tömörítheti tárolás és weboptimalizálás céljából, hogy gyorsabb és egyszerűbb legyen a megosztás.

A vektorfájlok általában sokkal kisebbek, mint a raszteres fájlok, és csak a tervezést meghatározó matematikai képleteket tartalmazzák.

Kompatibilitás és konverzió.

A raszterfájlokat számos különböző alkalmazásban és webböngészőben nyithatja meg, így azok könnyen megtekinthetők, szerkeszthetők és megoszthatók. A vektorfájlok megnyitásához, szerkesztéséhez speciális szoftverre van szükség. Van lehetőség vektorfájlokat raszterré, vagy raszteres fájlokat vektorrá alakítani, azonban ez nem minden esetben jelent megoldást, és a kapott eredmény sem lesz az eredetivel megegyező. 

Fájl- és kiterjesztési típusok. 

A szoftver általában meghatározza a fájltípust, legyen az raszteres vagy vektoros. A raszteres és vektoros fájloknak többféle típusa és kiterjesztése létezik, mindegyiknek megvan a maga sajátossága.

Elterjedt raszteres fájltípusok: .jpg, .png, .gif, .bmp, .tiff, .psd

Elterjedt vektoros fájltípusok: .ai, .eps, .svg, .ps, .cdr

Gyakran ismételt kérdések

Honnan tudhatja, hogy egy kép raszter vagy vektor?

A fent felsoroltakhoz hasonló vektorfájl-kiterjesztések keresésével ellenőrizheti, hogy egy kép vektor-e. Egy másik módszer a kép átméretezése. Ha megőrzi ugyanazt a felbontást, amikor növeli a méretét, akkor valószínűleg vektorfájlról van szó. Ha a kép pixelessé válik, az valószínűleg raszterfájl.

A PDF raszter vagy vektor?

A legtöbb PDF vektorfájl. Ez azonban a dokumentum létrehozásához használt programtól függ, mivel a PDF-ek raszterfájlként is menthetők. Például minden Adobe Photoshop segítségével létrehozott PDF raszterfájlként kerül mentésre. De egy PDF fájl tartalmazhat egyszerre raszter és vektor elemeket is.

forrás: Adobe

Másnak is hasznos lehet? Ossza meg!

Kis formátumú íves nyomtatás

Kis formátumú digitális nyomdagépeinken SRA3 méretig, akár 300 grammos papíron bármit kinyomtatunk.

Széles formátumú tekercses nyomtatás

Oldószeres és vízbázisú nyomtatóinkkal részletgazdag, fotóminőségű nyomatokat tudunk előállítani számtalan típusú hordozóra, XL méretben.

Grafikai tervezés

Megvan az ötlet, de nincs, aki létrehozza a nyomdakész anyagot? Terveztesse meg anyagait helyben, nálunk.

Üzlet- és autódekor

Kirakat, autó, falmatrica? Csapatunk készen áll a kinyomtatott fóliák, feliratok, helyszíni kihelyezésére is!

Akár 30% kedvezmény!*

* Kivitelező partnereinknek, viszonteladóinknak elérhető maximális kedvezmény, mely tekercses nyomtatás esetén, feldolgozás nélkül értendő.

Kisokos és egyéb szakmai tartalmaink

PDF-fájl írás lépésről lépésre

Nyomdai anyagleadás esetén a legelterjedtebb és legmegbízhatóbb fájl a jól elmentett PDF. Bejegyzésünkben lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan tud Ön is nyomdai fájlt létrehozni Adobe InDesign programban.

Papírméretek

Méret tekintetében kétféle papírt különböztetünk meg: az íves és a tekercses papírokat. Ebben a bejegyzésben az íves méretekkel foglalkozunk.

Anyagleadási segédlet

Az alábbiakban igyekszünk minden számunkra fontos információt megosztani önökkel, hogy megrendelése gördülékenyen és zökkenőmentesen teljesülhessen.

Vektor vagy raszter?

Hallotta már azt, hogy vektor, de soha nem kérdezte meg, hogy mi az? Ha rendelt már nyomdától, akkor bizonyára Ön is szembekerült már a vektor és raszter kifejezésekkel.